Welcome to the new Schneider Electric Community

It's your place to connect with experts and peers, get continuous support, and share knowledge.

  • Explore the new navigation for even easier access to your community.
  • Bookmark and use our new, easy-to-remember address (community.se.com).
  • Get ready for more content and an improved experience.

Contact SchneiderCommunity.Support@se.com if you have any questions.

Close
Invite a Co-worker
Send a co-worker an invite to the Exchange portal.Just enter their email address and we’ll connect them to register. After joining, they will belong to the same company.
Send Invite Cancel
84593members
353860posts

UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

APC UPS for Home and Office Forum

Schneider Electric support forum for our APC offers including Home Office UPS, Surge Protectors, UTS, software and services and associated products designed to share knowledge, installation, and configuration.

Solved
bob.adams_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
1
146

UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

This was originally posted on APC forums on 5/31/2017


Here is the situation - we were operating on normal line power...no issues....then without any provocation that we can think of, two circuits (#3 and #4) cut power to the line.   Circuit #3 was powering a Samsung refrigerator, and circuit was powering at the time a Cuisinart Griddler (https://www.cuisinart.com/products/grills/gr-4n/ ).  Note that the Cuisinart griddler consumer 1500 watts (10 amps) and was connected to a GFI circuit separate from the refrigerator.

Neither house circuit breaker was tripped....and neither of the cartridge fuses inside the UTS10BI were blown.   Only when we started to trace the power did we see that the output from the UTS10BI for the specific circuits was not allowing power to flow...but power was going into each circuit on the UTS10BI and thru the fuses.   When we went to the LCD panel we could see after pressing a few buttons that there was a messge that said "over voltage - press any button to reset" (or something like that.....we pressed the button to reset it...heard some clicking noises ... and then power was restored.

Question:   What could have caused the UTS10BI to be in this situation?   Why were just two circuits affected?  How can I prevent this from reoccuring?

I appreciate any and all insight that this forum can provide !!!

Thank you ! 


Accepted Solutions
UnexpectedBill_apc
Captain
Captain
0 Likes
0
146

Re: UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

This was originally posted on APC forums on 6/11/2017


I'm not at all familiar with the UTS10BI, so the following are just some educated guesses that might be worth looking into.

1. When an electric motor shuts off, there can be an enormous inductive pulse created on the power line. Time it just right and maybe this would upset whatever logic the UTS10BI uses to determine the presence of excessively high line voltage.

2. Have you noticed lights brightening (instead of dimming) when large electrical loads start up? This would be an indication of a loose or faulty connection to the neutral conductor. It's a very dangerous situation, and would warrant the immediate attention of an electrician.

3. Is all of the electrical service equipment, especially that leading up to the two circuits in question, in good working condition and not by any chance overloaded?

It's possible that the problem might never recur. If you're not sure, the safest thing to do would be to contact a reputable electrician in your area and have the wiring inspected.

See Answer In Context

1 Reply 1
UnexpectedBill_apc
Captain
Captain
0 Likes
0
147

Re: UTS10BI suddenly cut power to 2 Circuits when on Line Power

This was originally posted on APC forums on 6/11/2017


I'm not at all familiar with the UTS10BI, so the following are just some educated guesses that might be worth looking into.

1. When an electric motor shuts off, there can be an enormous inductive pulse created on the power line. Time it just right and maybe this would upset whatever logic the UTS10BI uses to determine the presence of excessively high line voltage.

2. Have you noticed lights brightening (instead of dimming) when large electrical loads start up? This would be an indication of a loose or faulty connection to the neutral conductor. It's a very dangerous situation, and would warrant the immediate attention of an electrician.

3. Is all of the electrical service equipment, especially that leading up to the two circuits in question, in good working condition and not by any chance overloaded?

It's possible that the problem might never recur. If you're not sure, the safest thing to do would be to contact a reputable electrician in your area and have the wiring inspected.