Welcome to the new Schneider Electric Community

It's your place to connect with experts and peers, get continuous support, and share knowledge.

  • Explore the new navigation for even easier access to your community.
  • Bookmark and use our new, easy-to-remember address (community.se.com).
  • Get ready for more content and an improved experience.

Contact SchneiderCommunity.Support@se.com if you have any questions.

Close
Invite a Co-worker
Send a co-worker an invite to the Exchange portal.Just enter their email address and we’ll connect them to register. After joining, they will belong to the same company.
Send Invite Cancel
84542members
353798posts

Powerchute has NEVER worked.... why?

APC UPS Data Center & Enterprise Solutions Forum

Schneider Electric support forum for our Data Center and Business Power UPS, UPS Accessories, Software, Services, and associated commercial products designed to share knowledge, installation, and configuration.

Solved
JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
10
685

Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/7/2012


Hi,

I've installed and uninstalled powerchute software (3.0.0.1) a number of times but in the month I've had my UPS XS 1000, I've NEVER been able to get it to run.

Every time I try to open the program I get the following:




Description:
Stopped working

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: powerchute.exe
Problem Signature 02: 3.0.0.1
Problem Signature 03: 4e54bfb8
Problem Signature 04: PowerChute
Problem Signature 05: 3.0.0.1
Problem Signature 06: 4e54bfb8
Problem Signature 07: 7b
Problem Signature 08: 2e7
Problem Signature 09: System.TypeInitialization
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Locale ID: 1033



Any ideas?

Thanks,

James

Message was edited by: JamesK


Accepted Solutions
JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
685

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/31/2012


h2. A SOLUTION HAS BEEN FOUND!!!




Apparently all of my issues were related to a FONT.... My Windows7 machine seemed to have "Ariel" and "Ariel Bold", but when Customer support sent me these two fonts, the "Ariel" was different than the one I had installed.





I installed the font and the program works perfectly.





A FONT...





Who would have thought?





Thanks!

See Answer In Context

10 Replies 10
JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
685

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/7/2012


For some reason I can't post the error message... The following 15 lines:

Description:
Stopped working

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: powerchute.exe
Problem Signature 02: 3.0.0.1
Problem Signature 03: 4e54bfb8
Problem Signature 04: PowerChute
Problem Signature 05: 3.0.0.1
Problem Signature 06: 4e54bfb8
Problem Signature 07: 7b
Problem Signature 08: 2e7
Problem Signature 09: System.TypeInitialization
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Locale ID: 1033

JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
685

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/7/2012


Interesting... I'll say problem signature, but not go into the 9 lines when I Post it here. the only punctuation is colons and I eve tried removing them onces. Any idea? Basicall it says the event names i clr20r3 and a list of 'signatures' then it says 'system.typeInitializaion as the 9th problem signature..

I'll post it again below here, but I don't hold out hope:


Description:
Stopped working

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: powerchute.exe
Problem Signature 02: 3.0.0.1
Problem Signature 03: 4e54bfb8
Problem Signature 04: PowerChute
Problem Signature 05: 3.0.0.1
Problem Signature 06: 4e54bfb8
Problem Signature 07: 7b
Problem Signature 08: 2e7
Problem Signature 09: System.TypeInitialization
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Locale ID: 1033

BillP
Administrator Administrator
Administrator
0 Likes
0
685

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This reply was originally posted by Angela on APC forums on 1/9/2012


can you maybe take a screenshot and paste it into paint and attach it here so we can see?

JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
685

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/10/2012


Thanks,

I didn't realize I could post a screenshot.

Hope this helps-- I haven't been able to use my APC UPS xs 1000 since I bought it. (I it hooked up, but I can't get the software to work).

James

Attachments
agnxnetworks_apc
Ensign
Ensign
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/10/2012


have you tired completely restarting windows????

if the solutions profived by APC here on this forum don't help or want a quick fix for other applications that misbehave:

I've gotten this a couple times, you may want to add the exception to the Data Execution Prevention in Windows 7:

computer>right click>properties>advanced system settings>system properties>advanced>Data exectution prevention>browse to where you installed powerchute>click on exe file>ok to close all dialogs>see if this helps

I get those same crashes with adobe photoshop all the time.


Here's some background on why this happens.....

Some applications have legacy code, which newer operating systems confuse with malicious code, thus triggers the hardware based Data Execution Prevention because it thinks the legacy code is bad. Your processor stops the code from running, thus triggering this message.

Please see attached screenshot for help!

Message was edited by: agnxnetworks

Message was edited by: agnxnetworks

Attachments
JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/10/2012


Sigh...

I followed your instructions to the end, and THEN windows says, "You can't turn off the DEP for that particular program".

Shouldn't the WINDOWS 7 version of this APC software be compatible with Windows 7?


Any other ideas?

Thanks!

JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/10/2012


Oh... and yes. I've restarted windows many times since installing the APC software.

agnxnetworks_apc
Ensign
Ensign
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/11/2012


did you try turning it off for any of the other apc .exe files???

also uninstall completley, reboot

then install it successfully, do not open the program, reboot,

then try it.

BillP
Administrator Administrator
Administrator
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This reply was originally posted by Angela on APC forums on 1/30/2012


ok, don't shoot the messenger on this solution and how silly it might be but it is at least fixed for those of you that have it.

h2. *"PowerChute Personal Edition 3.X "has stopped working" on Windows Vista or Windows 7" Solution*
http://nam-en.apc.com/app/answers/detail/a_id/11522

JamesK_apc
Crewman
Crewman
0 Likes
0
686

Re: Powerchute has NEVER worked.... why?

This was originally posted on APC forums on 1/31/2012


h2. A SOLUTION HAS BEEN FOUND!!!




Apparently all of my issues were related to a FONT.... My Windows7 machine seemed to have "Ariel" and "Ariel Bold", but when Customer support sent me these two fonts, the "Ariel" was different than the one I had installed.





I installed the font and the program works perfectly.





A FONT...





Who would have thought?





Thanks!